CONSUL

Ta naložbeni projekt je bil označen kot neizvedljiv in ni dosegel faze glasovanja.

Območje predloga ni kopališče. Je pod upravljanjem družbe SENG na podlagi državne koncesije za energetsko izkoriščanje reke Soče. Kajak klub ima delno vodno dovoljenje za izvajanje treningov in tekmovanj na umetni kajakaški progi. Izvedba predloga ni v skladu z veljavnimi prostorskimi akti. Med lokalno skupnostjo, pristojnimi ministrstvi in ostalimi deležniki je odprta diskusija o nadaljnjem razvoju območja.

Varovanje kopalcev v Soči na kopališču v Solkanu

Anonimno oddan predlog  –  04. 12. 2020  –  Območje 1
Na jezu
Na jezu

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

V MONG imamo krasno reko Sočo, kajakaški center, končuje se nov kolesarski most ... na Jezu so tudi številni lepi zalivi, ki v vročih dneh kličejo k osvežitvi. To je za mnoge domačine nujna (morda tudi edina) popestritev zatohlih poletnih dni in tudi pomembna turistična točka, za kajakaše in obiskovalce.

Vsako leto poslušamo o nesrečah na naši divji reki in škoda bi bilo, če bi se taka lepa mestna plaža zaprla ali ostala nevarna.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Predlagamo, da zaposlite eno osebo, ki bo bdela nad varnostjo kopalcev in zagotavljala mirno in prijetno kopanje. Delo te osebe bi bilo obveščanje o stanju reke, sporočila o dvigu vode in morebitno reševanje iz nje. Delo bi trajalo v poletnih mesecih. V preostalem času bi bilo kopanje odsvetovano oz. na lastno odgovornost.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

Zaposliti bi bilo treba kompetentno osebo, fizično močno, športno in s poznavanjem reke, ki bi bila opremljena z zvočnikom, piščalko, reševalnimi jopiči, kompletom prve pomoči in kar je še potrebnega za tako dejavnost. Tej osebi bi bilo potrebno zagotoviti mesečno plačo za obdobje kopalne sezone in vso potrebno opremo. Svoj sedež bi lahko imela v kajakaškem centru v Solkanu na Jezu.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Na kopališču na Jezu v Solkanu

Časovni okvir: kdaj naj bi se projekt izvedel?

V kopalni sezoni, od maja do septembra.