CONSUL

Ta projekt ni bil izglasovan.

Poučevalno tematska točka zelenega mesta na prostem

Fizično oddan predlog  –  22. 12. 2020  –  Območje 1
Slika
Slika

Zakaj ta predlog? Katero temo, težavo oz. izziv projektni predlog naslavlja?

Domačini in obiskovalci ob sprehodu po Novi Gorici prečkajo kraj, ki bode v oči. Prehod skozi turoben siv betonski tunel garažne hiše na ulici Gradnikove brigade, nekako ne sodi v koncept mladega in aktivnega mesta.

V ta namen smo pripravili projekt, ki je zasnovan tako, da revitalizira "zavržen" prostor, preko podajanja novega pomena in kvalitete. S tem ga želimo nazaj povezati z okolico, tako da ni več neprijeten del mesta, ki ga je mučno prečkati, ampak postane nova poučevalno tematska točka zelenega mesta na prostem.

Kaj konkretno predlagate? Kaj je bistvo vašega predloga? Kaj se bo zgodilo?

Tako da pod spretnimi in strokovnimi rokami sivino prekrije barva, prostor pa pridobi nov vsebinski koncept.

Koncept se navezuje na predstavitev Novogoriških in Goriških zelenih prebivalcev, ki so prostor dejansko vedno naseljevali in povezovali v celoto. Njihova prisotnost in pomembnost je velikokrat precenjena pa čeprav brez njih mi ne bi trajali dlje od 2 minut. Poslikava bi tako vsebovala rastlinske motive semen in listov dreves obeh Goric, kot sporočilo mladim generacijam o povezanosti in naravni dediščini kraja v katerem so. Sočasno pa bo delovala tudi kot izobraževalni prostor, saj bodo mimoidoči s prepoznavanjem naslikanih listov in semen znanje podajali naprej.

Opravljena raziskava kaže, da je v Novi Gorici najmanj 136 različnih vrst dreves, od tu izhaja tudi vzdevek mesta "botanični park" in ideja za ta predlog.

Kako naj bi se projekt izvedel? Katere aktivnosti bi bilo treba izpeljati?

STROKOVNI DEL:

Vzorec bo temeljil na izbranih rastlinskih oblikah z ritmičnim ponavljanjem in izmenjavi. Cilj je ustvariti prostor, ki bo prenašal na obiskovalce občutke in čustva umirjenosti, lahkotnosti, svežine in raziskovalnosti.

TEHNIČNI DEL:

Delna zapora prehoda 

Uporaba odra

Nanašanje barve na beton

Poslikava bo potekala po stropu in stenah garažne hiše

2. del projekta

Vsebisnko bi na novo revitaliziran prostor povezali z okolico tudi praktično in sicer preko interaktivne brošure, ki bi vseboavala vprašanja, kvize, naloge,...obiskovalce bi tako popeljala v raziskovanje zelene in naravne dediščine obeh mest.

Kje konkretno naj bi se projekt izvajal?

Garažna hiša - ulica Gradnikove brigade

Časovni okvir: kdaj naj bi se projekt izvedel?

Pomlad - poletje

Vrednost projekta

18000 €